Ali ste prepričani, da z vašimi aktivnostmi NE KRŠITE registriranih pravic intelektualne lastnine?

Analiza svobode delovanja (FTO Analiza) je narejena za specifično regijo ali državo, ki poda informacijo o tem, ali podjetje s svojimi aktivnostmi/izdelki kršijo pravice intelektualne lastnine (obstoječ patent, znamko, model, geografsko označbo itd.) ali ne. 

Običajno obstajajo določene specifike znotraj pristojnosti posameznih držav, ki naj bi jih FTO Analiza izpostavila in upoštevala. FTO analiza predstavlja eno izmed možnosti obvladovanja tveganja za produkte/storitve za primer kršenja intelektualne lastnine.

Vzemimo primer, da v Sloveniji proizvajate določen izdelek po postopku, ki je zaščiten z veljavnim patentom v Nemčiji. Dejstvo, da je postopek izdelave proizvoda zaščiten v Nemčiji še ne pomeni, da s tem omejuje vašo svobodo delovanja proizvodnje v Sloveniji. Vaša svoboda delovanja pa se skrči v trenutku, ko želite vaš proizvod prodati Nemškemu kupcu. 

 

Celovita FTO Analiza obravnava naslednje teme:

  • Poda informacijo o tem katera oblika IL bi lahko bila kršena in kje (v kateri državi oz. regiji);
  • Kdo je lastnik pravice IL, ki je kršena;
  • Nakaže kakšni ukrepi so potrebni za izogib morebitnim tožbam/za dosego svobode delovanja;
  • Nakaže možne pravne posledice zaradi neupoštevanja svobode delovanja;
  • v primeru patentov upošteva pomembne podatke kot so preostali čas trajanja patenta(ov), kakšni so zahtevki, lokacijo veljavnosti, ustrezno plačilo pristojbin itd..

 

Želim preveriti, če kršim tujo intelektualno lastnino (naročite analizo svobode delovanja)


Uporabljamo piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. V primeru, da želite izvedeti več o piškotkh in kako jih uporabljamo, si oglejte naše Pogoje uporabe.

  Sprejmem piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information