Se vam je že kdaj zgodilo, da ste pripravili projekt/knjigo/prezentacijo/.../ ali napisali vsebino zanj, zasluge za to pa je požel nekdo drug?

Oziroma ste bili vi tisti, ki ste si (ne)vede "sposodili" del besedila, sliko ali koncept, ki pa ga zaradi takšnih ali drugačnih razlogov niste niti plačali, niti vas uporabnik ni navedel kot (so)avtorja omenjenega dela?

Govorimo o avtorskih pravicah, ki predstavljajo individualne stvaritve intelektualnega uma oz. vsa književna, znanstvena in umetnostna dela, ki so na kakršen koli način izražena; sem štejemo na primer vsa pisana dela kot so članki, besedila, eseji, diplomske, magistrske naloge, vsa glasbena dela ter tudi računalniške programe. 

V področje avtorskih pravic spadajo tudi avdiovizualna dela, različna likovna dela (skice, grafi, tehnična dokumentacija,...) ter likovna in gledališka dela.

Čas trajanja, način pridobitve in vrste avtorskih pravic

Avtorske pravice v večini primerov glede na Zakon o Avtorskih in sorodnih delih (ZASP) trajajo do smrti avtorja in še nadaljnjih 70 let. Nastanejo takoj, ko se neka ideja, zamisel udejanji v kakršni koli obliki. Posebna registracija oz. prijava le-te za zaščito ni potrebna, obstaja pa sicer več načinov, kako tako avtorsko delo še dodatno zaščititi. Ko govorimo o avtorskih pravicah moramo ločiti tri posamezne sklope in sicer:

  1. Materialne avtorske pravice - pravice, ki dajejo njenemu lastniku monopol nad nekaterimi načini izkoriščanja te pravice (na primer do distribucije, reprodukcije, uporabe itd.)
  2. Moralne avtorske pravice - pravice, ki jih ni mogoče prenesti in predstavljajo nevidno vez med avtorjem in njegovim delom (na primer pravica do navedbe vira)
  3. Druge avtorske pravice - različna premoženjska upravičenja kot sta na primer sledna pravica in pravica posojanja

Avtorske pravice in podjetje

Pogosto se zgodi, da posameznik, ki je sicer zaposlen v podjetju, le-temu nameni tudi dobršen del svojega prostega časa. Ali pa na primer podjetnik posameznik (s.p.) pogodbeno dela za večje podjetje. Čigave so torej avtorske pravice v prvem in drugem primeru in kako se lotiti njihovega upravljanja?

Odgovor v obeh primerih ni enostaven ali enoznačen, saj je potrebno na celotno sitacijo gledati celostno. Vsekakor pa je končni rezultat odvisen od posameznika/podjetja oz. njegovega načina upravljanja z intelektualno lastnino

 

Imate tudi vi vprašanje vezano na vaše avtorske pravice? KONTAKTIRAJTE NAS. Pomagali vam bomo

 


Uporabljamo piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. V primeru, da želite izvedeti več o piškotkh in kako jih uporabljamo, si oglejte naše Pogoje uporabe.

  Sprejmem piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information