Patent je izključna pravica do uporabe, proizvodnje, distribucije ali komercializacije lastnika izuma, ki jo pristojen urad podeli lastniku(individualna ali pravna oseba), za rešitev, ki je:

  • Nova (v svetovnem merilu!),
  • vsebuje inventivni korak (pomeni ne-očitno rešitev za strokovnjaka z določenega področja) in
  • je gospodarsko uporabljiva. 

Pogosto se zgodi, da posamezniki v želji, da bi pridobili nov posel, razkrijejo rešitve z visokim tržnim potencialom, za katere pred tem še niso zahtevali patentnega varstva. Zato velja temeljito razmisliti o tem, kako in na kakšen način razkrivati vašo (še neprijavljeno) rešitev drugim. 

Tako kot vse pravice industrijske lastnine, je tudi patent časovno in teritorialno omejena pravica industrijske lastnine. Patent velja maksimalno 20 let od datuma vložitve in je pravica, za katero je potrebno plačevati (poleg prijavne) letne pristojbine. Višina letnih pristojbin se razlikuje od urada do urada. V nadaljevanju si poglejte uradne patentne pristojbine:

Kaj pa ideja? Ali lahko zaščitim idejo s patentom?

Ideje kot take ni moč zaščititi s patentom ali katerokoli drugo obliko industrijske lastnine ali avtorskimi pravicami. Šele ko se ideja uresniči v obliki tehnične rešitve, izuma ali druge oblike, lahko le-to zaščitimo v obliki patenta.

Postopek pridobitve patenta

Postopki pridobitve patenta v Sloveniji, na ravni EU in Mednarodni postopek (PCT) so podrobno opisani na uradnih straneh:

Alternativa patentiranju?

Kaj pa v primeru, da nimate sredstev za prijavo patenta?Ali pa želite zgolj izkoristiti znanje, ki so ga pred vami že prijavili? Ena od možnih alternativ je, da rešitev obdržite kot poslovno skrivnost. Spet drugi se lahko z analizo svobode delovanja izognete dragim postopkom patentiranja in morebitnemu kršenju tuje intelektualne lastnine...

Kako se lahko izognem patentom/kršenju?

 


Uporabljamo piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. V primeru, da želite izvedeti več o piškotkh in kako jih uporabljamo, si oglejte naše Pogoje uporabe.

  Sprejmem piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information