Ste se že kdaj vprašali, kako lahko zaščitite nov inovativen izgled rešitve, katere funkcija (način izdelave in uporabe) je že zdavnaj znana?

Pred vami je namreč vizualno zelo privlačen izdelek in ne želite, da bi vas lahko vsak, ki ima 5 minut časa, posnemal? Odgovor je registracija modela!

Registriran model pomeni izključno pravico posameznika, da omeji uporabo, distribucijo ali izdelovanje določenega videza izdelka, ki je nov (v svetovnem merilu!) in ima individualno naravo (ima določene vizualne razlike od ostalih izdelkov na trgu) tretjim osebam. V primerjavi s patentom je pogoj novosti tu rahlo omiljen, saj lahko pod pogojem, da vaš model niste razstavljali na kakem sejmu pred več kot letom dni še vedno registrirate kot nov.

Kot model ni moč registrirati videza izdelka, ki ga določa izključno njegova funkcija. Na primer registracija matice na vijaku ali njegov navoj na žalost odpadeta oz. vam bo tako prijavo pristojni Urad zavrnil. Registriran model velja 5 let od datuma vložitve in ga lahko (ob plačilu ustreznih pristojbin) podaljšujete do njegovega 25. leta.

Postopek registracije modela 

Postopek se prične s formalno vložitvijo zahteve pri pristojnem Uradu. Prijavo lahko vloži prijavitelj sam ali prek zastopnika, v primeru, da gre za tujca pa le prek lokalnega zastopnika. Prijava, v kateri je lahko več videzov in tudi več modelov (znotraj iste kategorije), mora vsebovati jasno izraženo zahtevo (lahko tudi elektronsko) za registracijo modela, fotografijo ali sliko izdelka na beli podlagi (brez senc), potrdilo o plačilu pristojbine in pooblastilo zastopniiku (v kolikor se zahteva vlaga preko zastopnika).

Urad nato preveri, če zahteva ustreza in izpolnjuje predpisane absolutne in vsebinske pogoje. V primeru pomanjkljivosti Urad prijavitelja oz. zastopnika pozove, da se le-te odpravijo, sicer Urad lahko zahtevo tudi zavrne.

Če prijava ustreza pogojem se model objavi in izda se registracijska odločba.

Kaj pa mednarodna zaščita?

Področje modelov v mednarodnem prostoru ureja poseben dogovor, ki ga imenujemo Haaški sporazum. Sicer tudi tu obstaja več možnosti mednarodne zaščite in sicer:

  • Prek nacionalnih uradov za intelektualno lastnino (npr. prek Urada za intelektualno lastnino)
  • Prek regionalnih uradov (npr. Office for Harmonisation in Internal Market - OHIM)
  • Prek svetovnega urada za intelektualno lastnino (World Intellectual Property Office - WIPO)

Kaj pa stroški?

Registracija modela je izmed vseh pravic industrijske lastnine (znamke, patenti, modeli in geografske ozačbe) cenovno najbolj ugodna oblika. Pristojbina za registracijo modela v Sloveniji znaša 80 € za prvi in 65 € za vsak nadaljnji model (v okviru skupne prijave). Pristojbina za zdrževanje modela po vsakokratnem 5. letu starosti v Sloveniji znaša 70 € za vsak model.

V primeru, da želite ščititi vaš model na celotnem območju EU, se pristojbine za registracijo začnejo pri 350 € za prvi in 135 € za vsak nadaljnji model, če vlagate prijavo z večimi (sorodnimi) modeli. Pristojbina za zdrževanje modela po 5. letu starosti v Evropski Uniji znaša 90 €, po 10. letu 120 €, po 15. letu 150 € in po 20. letu 180 € za vsak model.

ŽELIM PONUDBO ZA REGISTRACIJO MODELA


Uporabljamo piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. V primeru, da želite izvedeti več o piškotkh in kako jih uporabljamo, si oglejte naše Pogoje uporabe.

  Sprejmem piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information